Image

Кулинарията е едновременно изключително приятна, но и сериозна професия, смята Франц Йозеф Гренцебах. Тя съществува от дълбока древност, като през вековете в повечето империи и династии, а и по настоящем определени високопоставени лица или хора, които имат възможността да си го позволят, разполагат с персони отговарящи изцяло за подготовка и обслужване на тяхното ежедневно хранене. Именно поради тези фактори произлиза и сериозността и отговорността на тази професия. Важен е целия процес от първоначалния замисъл до крайното изпълнение и консумацията на храната.

Човек може да бъде кулинар у дома си или по професия. За всичко това са необходими едновременно много голямо желание, усет към професионалните тънкости и въображение . Колкото и не скромно да звучи на територията на страната ни през годините, а и към настоящия момент винаги са се откроявали изключителни професионалисти с талант всепризнат по цял свят, с което много малко страни биха се похвалили. Българи майстор-готвачи с доказани умения биват търсени по цял свят, дори и за лични готвачи на изключително популярни личности.

В страната ни е широко разпространено професионалното обучение в сферата на ресторантьорството и хотелиерството, поради факта че имаме изключително богат от разнообразие туристически пазар – морски, селски, планински и ред други, които имат нужда от висококвалифицирана работна ръка, от които професионални гимназии и университети се запълва тази нужда. Вероятно точно поради тази причина, че страната ни е сред любимите туристически дестинации за милиони хора по света, се е и образувала тази тенденция в страната ни да се „произвеждат“ толкова много висококвалифицирани кадри, а един туристически бранш, който се стреми да поддържа сравнително високо ниво на своите услуги винаги има нужда от добри кадри.
Всъщност цялата тази „картина“, че страната ни „създава“ и разполага с добри майстор – готвачи е облагодетелствена и от традиционната българска кухня, която е изключително специфична и различна от която и да е друга по света. Това богато разнообразие и съответно сложност при приготвянето на редица рецепти може само и единствено да облагодетелства всеки един кандидат готвач, тъй като овладяването на спецификата на българската кухня дава една основа, върху която надграждането на знания и умения става по по-плавен начин.

Въпреки всичко, моето мнение че страната ни разполага с добри кадри на професионално ниво бива съпроводено и от това, че БХРА ( Българска Хотелиерска и Ресторантьорска Асоциация ) със съвместното участие на някои елитни ресторанти и учебни заведения ежегодно организират редица мероприятия, състезания дори на регионално и национално ниво, чрез които се цели откриването на нови таланти, които до момента са се занимавали с кулинария на любителско ниво и това се явява като възможност за растеж в тази сфера.

Като цяло страната ни е изключително благоприятна среда за откриване и развиване на таланти в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, в което сме се доказали и продължаваме да се доказваме. Именно за това Франц Йозеф Гренцебах даде идеята, Вила Марциана да се основе тук, до Варна.